Az óraipar legrangosabb versenye a GPHG, amely a 2015-ös évben is megrendezésre kerül. 12 kategóriában versenyezhetnek a 2014 márciusa és a 2015 novembere között piacra kerülő órák. Többféle szempont alapján értékelik az órákat,- számítanak a műszaki adottságok, a megjelenés és az ár is.

A szakmai zsűrit a GPHG Alapítvány vezetőségét választja ki, az óraipar különböző nagytekintélyei közül. Az értékelő bizottság tagjai között neves órásmesterek, ékszerészek, a legjelentősebb szakirodalmak íróinak vezetősége, óragyűjtők valamint szakértők is helyet kaptak.

A döntés folyamata

A benevezett órákat egy ún. „Utazó Kiállításon” előzsűrizik, és a világ nagyvárosaiban mutatják be egy nívós kiállítás keretein belül az egyes modelleket. Az idei évben Hong Kong, Szöul, Dubai, Genf és London ad otthont a kiállításnak.


Seiko órák a GPHG 2015-ös versenyén

A „Mens” kategóriában a SEIKO luxusóra márkájának, a Credor-nak egy modelljét nevezték. Ennek a mechanikus órának az ára 48.000 CHF. Az óratok platinából készült, kézi felhúzással működik, 60 órás járástartalékkal rendelkezik.

„Az egyszerűség felsőfoka”

Az Eichi II. egy újratervezett verziója az Eichinek, melyet 2008-ban mutatott be a Credor. Különlegessége, hogy ötvözi a japán órás mesterek szaktudását az élvonalbeli technológiával. Megjelenése is a tradícionális japán vonalat képviseli.

Az első Eichi („eichi” szó jelentése: bölcsesség) számos díjat elnyert a tökéletes kézi előállításért, a szabadalmaztatott nyomaték visszatérítő rendszeréért illetve tiszta, fehér porcelánból készült számlapjáért. Az Eichi II. további finomításokon esett át,- az egyszerűség jegyében. Szerkezetét az időtlen csillogás és páratlan kifinomultság jellemzi.
A járástartalék mutató az óra hátlapján került elhelyezésre, a számlap pedig csupán a másodperc, perc és óra mutatónak kínál helyet. A tok átmérője 39 mm, ami az Eichi I-nél nagyobb, ezért erőtljesebb megjelenést kölcsönöz az Eichi II-nek.

A tükörfényes hatást a híd átlós elhelyezése és a beültetett rubinok valamint csavarok körüli éles süllyesztések biztosítják, valamint a kézi megmunkálással készült tükörfényesre polírozott felület is igazán feltűnő bármely szögből.

A japán harangvilágot szimbolizálja a rugóház áttörése, mely annak a városnak a jelképe, ahol a Micro Artist Studio található. A finom fehér porcelán számlapot Shinshu téli, havas hegyvidéki tájai inspirálták. A 12 órás index valamint a Credor logó is kézi festéssel készül, aprólékos műgonddal. Külön érdekesség, hogy egy számlap elkészítésének ideje még magas koncentráció és kiemelkedő készségek mellett is egy teljes nap.

A Torque Return System (Nyomaték visszatérítő rendszer) egy szabadalmaztatott mechanizmus mely magas járástartalékot képes biztosítani.

A Seiko 2008-ban fejlesztette ki a Torque Return System-et, mely maximalizálja a rugó által kifejtett nyomaték előnyeit. Mikor a nyomaték a legmagasabb a rugó maximális felhúzása után, körülbelül 30%-a az energiának elvész és nincs hatással az óra pontosságára egy normál szerkezet esetében, míg a Torque Return System ezt az energiát felhasználva lehetővé teszi, hogy a főrugó saját magát húzza fel. A korlátozott energia hatékony felhasználása 25%-os növekedést tesz lehetővé a járástartalék kapacitásában az előző, 7R88-as (manuális felhúzású, 48 órás járástartalékú) kaliberhez képest. Ennek eredményeképpen az Eichi II-ben használt 7R14-es szerkezet megközelítőleg 60 órás működési időt biztosít.

Prospex Marinemaster Professional Diver's 1000m Hi-Beat 36000

A „Sports” kategóriában a Seiko egy limitált modellel, az 50 éves búváróra gyártás évfordulójára kiadott Prospex Marinemaster-el méretteti meg magát.

1965-ben készítette a Seiko az első búvár óráját. Fél évszázad múlva a Seiko fantasztikus eredményeket ért el, melyek hatalmas kihívást jelentettek más kiváló órakészítők számára is.

Ez az új, limitált szériás Prospex Marinemaster a világ első Seiko búvárórájának ötvenedik évfordulójára készült. Bár stílusa az 1968-ban készült hi-beat 36000 búváróráját idézi, a belső tulajdonságai a legfejlettebb technikával rendelkeznek. Az óra tokja egy darabból álló titánium ház, melyet L alakú tömítéssel zártak le. A mutatókés az indexek új generációs LumiBrite bevonatot kaptak, melynek köszönhetően nagyon jól leolvasható még rossz fényviszonyok mellett is.

Kifejezetten búvárkodásra fejlesztették ki az ebben az órában elsőként használt 8L55-ös szerkezetet. Nagy sebességű, óránként 36,000-es féllengésszámmal működik és a járástartaléka 55 órára bővül. A hajszálrugó szintén speciális, egyedülálló ötvözetből készült (Spron 610), melynek összetételének köszönhetően jóval magasabb a mágneses ellenállása. A billegő és a horgony gyártásában alkalmazott MEMS (Micro Electro Mechanical System) technológia pontosabb, hosszabb és könnyedebb járást biztosít az órának. A teljes óraszerkezetet a Seiko nagy tudású órás mesterei - kik közt számos hölgy is található - készítik a Shizuku-ishi Watch Studioban.